SİYASET 20.06.2022 23:30:00 0
Burcu Köksal: “Düşmanın bile yapamadığı hâle getirdiniz bu binayı”

Köksal, Zafer Müzesi'nin yılan hikâyesine dönen restore çalışmasını, İlçelerde yaşanan uzman doktor sıkıntısı ile dolu yağışı nedeniyle çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetleri TBMM'nin gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Afyonkarahisar'ın sorunlarını gündeme getirdi.

“Zafer Müzesi yıllardır tadilat yapıyoruz diye perişan oldu, çatısı açılıp öylece bırakıldı”

Afyonkarahisar'la özdeşsen Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı, Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden olan Zafer Müze’sinin yıllardır tadilat yapıyoruz diye perişan edildiğini kaydeden Milletvekili Burcu Köksal, "Afyonkarahisar kent merkezinde bulunan, Afyonkarahisar’ımızla özdeşleşmiş olan, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı, Kurtuluş Savaşı’mızın simgelerinden olan Zafer Müze’sini yıllardır tadilat yapıyoruz diye perişan ettiniz. İçindeki eşyaların akıbeti ne durumda bilmiyoruz. 2017 yılı Kasım ayında “Restorasyon yapacağız, yedi yüz gün içinde tamamlayacağız” dediniz, sözünüzü tutmadınız. 2021 yılı Ekim ayında “Restorasyon ihalesini yaptık.” dediniz ama sonuçta, şu anda Zafer Müze’sinin çatısını açıp öyle bıraktınız. Kar, yağmur, çamur, sıcak, soğuk, her şeye maruz kalıyor. Ya, bu vatan kolay kazanılmadı, atalarımız canını ortaya koydu. Gelecek nesillere bunu en iyi anlatacak olan, tarihî mekânlardan olan Zafer Müze’sine bu muamele hak mı, reva mı? Geçmişimize, tarihimize, Kurtuluş Savaşı’mıza, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hiç mi saygınız yok? Düşmanın bile yapamadığı hâle getirdiniz bu binayı. Yazıklar olsun!" dedi.

“Sandıklı'da uzman doktor sıkıntısı haf safhada, Dinar'da KBB uzmanı yok”

Sandıklı İlçesi'nde uzman doktor sıkıntısının had safhada olduğunun önemle altını çizen Köksal, "Afyonkarahisar’ın merkezden sonra en büyük ilçesi Sandıklı’da had safhada uzman doktor sıkıntısı çekiliyor. Sandıklılı hemşehrilerim ne yazık ki hastalandıklarında bu uzman doktor sıkıntısı yüzünden Afyonkarahisar’a veya Isparta’ya gidip muayene olmak zorunda kalıyor. Yine, Dinar Devlet Hastanesinde kulak burun boğaz uzmanı sıkıntısı had safhada. Kulak burun boğaz bir hastane için olmazsa olmaz bir bölüm olmasına rağmen niçin kulak burun boğaz uzmanı ataması yapılmıyor? Bu konuda hastalığı olan hemşehrilerimiz de ne yazık ki Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar’a gitmek zorunda kalıyor. Artık bu devlet hastanelerindeki uzman doktor sıkıntısına bir çözüm bulun, yeteri kadar uzman doktor ataması yapın, doktorların yurt dışına göçünü önleyin. Bunun için de onların istedikleri özlük haklarını, maaşlarındaki iyileştirmeleri verin artık" ifadelerini kullandı.

“Dolu yağışı tarlalarda ciddi zarar oluşturdu! Çiftçinin zararını karşılayın, borçlarını faizsiz erteleyin”

Sandıklı İlçesi'nin Saltık ve Sorkun köyleri başta olmak üzere bazı köyleri ile Kızılören İlçesi’ne bağlı bağlı Ekinova Köyü'nde geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu yağışları yüzünden tarlalarda ciddi zararlar oluştuğunu kaydeden Köksal, "Ne yazık ki birçok ürün telef oldu. Yağıştan kurtulan ürünlerde de ciddi verim düşüşü var. Çiftçi zaten borç batağında, her gün gelen zamlarla üretim maliyetinin altından kalkamıyorken bir de bu zararla baş etmesi mümkün değil. Yağışlardan zarar gören çiftçilerimiz zararlarının karşılanmasını ve borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyorlar AKP’den. Lütfen dostlar iş başında görsün diye borçları erteleyip günü gelince de faizle almaya kalkmayın. Erteleme olacaksa faizsiz olarak ertelensin" şeklinde konuştu.

“Taşeron işçilere verilen kadro sözü neden tutulmuyor?”

Taşeron işçilere verilen kadro sözünü hatırlatan Köksal, "Hastanelerde taşeron olarak çalışan radyoloji görüntüleme çalışanları, yemekhane çalışanları, bilgi işlem çalışanları, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları, laboratuvar çalışanları, diş protez ihale çalışanları, fizik tedavi seans usulü ihale çalışanları, diyaliz seans usulü ihale çalışanları ve tüm taşeron işçiler niçin hâlâ kadroya alınmadı? 2018 seçimleri öncesi onlara kadro sözü verdiğiniz hâlde hâlâ niçin kadro vermiyorsunuz? Taşerona kadro haktır, bunu görmezden gelmek aymazlıktır." diye konuştu.

PTT'de çalışan taşeron işçilerinde sesi oldu

PTT'de çalışan taşeron işçilerin mağduriyetlerini de Meclis gündemine taşıyan Köksal, "PTT'de taşeron işçi olarak çalışanlar asgari ücretin yüzde 30 fazlasını alırken yapılan sözleşmeyle 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla asgari ücretin yüzde 10 fazlası ile 25 lira brüt yemek ve 15 lira brüt yol parası alacak, ayrıca, sigorta priminden de yüzde 20 kayıp yaşayacaklardır. Ekonomik krizde olduğumuz şu dönemde maaşlarına zam beklerken maaş ve sigorta priminde düşme yaşayacak olan PTT taşeron işçilerinin bu mağduriyetleri derhâl giderilmelidir. Yine, kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçirildiği 696 sayılı KHK kapsamında tüm şartları taşıdıkları hâlde, ihale isminde sırf danışmanlık kelimesi geçtiği için Karayolları müşavir işçileri kadro alamamış, kapsam dışı kalmıştır. Zaman zaman üç, dört ayda bir maaş alan, özlük haklarından yoksun olarak çalışan bu işçilerin sesini duyun ve kadro verin artık. Kadro tüm taşeron işçilerin en temel hakkıdır" dedi.