GÜNDEM 13.02.2023 20:47:00 0
Dilek: “İki seçimin birlikte yapılması ekonomiye katkı sağlar”

Afyonkarahisar Modern Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Hakan Dilek, 6 Şubat depreminin ardından afetzedelerinin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirilmesi nedeniyle Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversitelerde uzaktan eğitim karar almasının ticari hayata olumsuz yansımalarının olabileceğini belirterek, alınan kararın uzun süreli olmaması gerektiğini belirtti. Hakan Dilek’in açıklaması şöyle: 

“Hükümetimizin bazı almış olduğu ani kararlar var”

Öncelikle yaşanan deprem felaketinden dolayı hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet kederli ailelerimize başsağlığı diliyorum. Yaralanan ve tedavi altında olan kişilere de acil şifalar diliyorum. İnşallah umudun bitmediği, daha çok olduğu dönemleri bekliyoruz. Her gün her dakika sosyal medya aracılığı ve televizyonlarda gördüğümüz kadarıyla enkaz altından çıkan her canlıda bize umut vermektedir. Hakikaten çok büyük bir felaket yaşadık. Allah bir daha bu acıları tekrarlamasın.

Hükümetimizin bazı almış olduğu ani kararlar var. Hükümetimizin yetkilileri de en doğru olanı yapıyor. Bununla birlikte okulların kapatılması ve uzaması hakikaten önem teşkil etmektedir. Çünkü rakamsal boyutun daha belirlenmediğini görüyoruz. Ayrıca depremden dolayı yıkılan binaların ne şekilde ve nasıl olduğu, inşaatlardan dolayı bir sıkıntı var mı, imar ile ilgili problemler var mı, bulunduğu bölgenin zemin etütlerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bunların faturası dönem dönem inşallah açıklanacak ve bununla ilgili sorumlu olan kişiler gereken cezayı alacaklardır. 

“İki seçimin birlikte yapılması ülke ekonomisine iyi katkı sağlar”

Bunu böyle yaparken ülkemizin ekonomisini de düşünmek zorundayız. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız bir takım radikal kararlar aldı, almak zorunda ve doğrusunu yaptığını buradan teyit ediyoruz. Ama hayatın devam ettiğini de biliyoruz ki bu yaraları da bu millet olarak saracağımızı düşünüyoruz. Ekonominin de can damarı küçük esnaf olduğu için bunu da göz ardı etmeden gerekli destekleri hükümetin yapacağını ümit ediyoruz. 

Bilindiği üzere önümüzdeki dönem bir seçim var. Bu seçim kaygısından da muhalefetin ve siyasi beklentisi olan kişilerin ayrılıp seçim sürecinin biraz daha ileriye alınıp daha nitelikli ve nicelikli daha güçlü kadrolarla seçime gidilmesinin tarafındayım. Burada mutlaka bir gün, ay veya olumlu, olumsuz yönleri vardır ama bunu düşünecek zamanımızın olmadığını biliyoruz. O yüzden önümüzde bir yerel seçim daha var. Bunlarla birlikte ikisinin de aynı anda yapılmasının ülke ekonomisine daha iyi katkı sağlayacağını düşünüyorum. 

“Üniversitelerin kapanması ümit ediyorum ki kısa süreli olur”

Alınan en son kararlarla birlikte mutlaka YÖK ile istişareler oldu. Kapanan üniversiteler boyutunda afetten zara gören insanlarımız için mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yurtların kullanılması çok doğru bir karar. Eğitimin durdurulmasında doğru bir karar ama bilindiği üzere son 2-3 yıldır pandemiden dolayı eğitimde çok büyük bir zafiyet ve kan kaybetmeye başladık. Bizim gibi kalkınmada öncelikli ülkelerde eğitim çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın en son yaptığı basın toplantısında üniversitelerin kapandığı ve yurtların boşaltıldığı bu konu ile ilgilide bir tıp fakültesini kapatmayız doktor ihtiyacımız var, bir mühendislik fakültesini kapatamayız mühendise ihtiyacımız var. Bununla birlikte herhalde bununda kısa süreli olduğunu veya olacağını düşünüyorum. Ama ilk etapta bunun yapılması doğrudur. 

Üniversitelerden de bir takım geçimini sağlayan esnafımız var. Üniversitelerin bulunduğu konumlarda çalışan, iş yeri açan ve kira beklentisi olan insanlar var. Burada şunu diyemeyiz burada bir fırsatçılık yapıp göz ardına alamayız. Ama düşünmemiz gereken ülkemizin kalkınmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızda doğru kararlar alacağını, hükümetin doğru kararlar alacağını biliyoruz. Küçük esnafa da destek yapacağını biliyoruz.

Söylediğimiz gibi üniversitelerin kapatılma konusu bacasız fabrika olduğu için burada sanıyorum ve ümit ediyorum ki bu kapanmanın belirli ve kısa sürede kalacağını, gerekirse de eğitimin ara tatilinin uzatılıp yaz döneminde de ileri alınabileceğini tahmin ediyorum. Hükümetimiz buna daha iyi karar verecektir çünkü bizden ileri görüşlü olduklarını düşünüyorum. Ama ekonomimizin devam etmesi gerekiyor, okulların devam etmesi gerekiyor. Birinci sınıftan bu tarafa öğrenci hiç üniversiteye gidemeden okulunu bitirecek. Nitelik mi önemli nicelik mi önemli. Göz ardı etmeden eğer ki diplomalı bir eğitim yapacaksak dışarıdan bitirmek gerekiyor. O yüzden tercihim bu olayın maliyetlerinin, ülkemizin ne kaybettiğinin faturasının ortaya çıkması ve hep beraber saracağımızı düşünüyorum. Bu konu ile ilgilide üniversitelerin kısa sürede olsa kapatıldıktan sonra açılmasını temenni ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bunu da göz ardı etmeyecektir diye düşünüyorum.

Siyasi beklentisi olan insanlara seslenmek istiyorum. Belki milletvekili olacaklar, belki siyasi partilerde bir yere gelecekler. Bugün siyaseti bırakıp millet olaraktan birlik ve beraberlik duygusu içerisinde hareket etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum. Onların da siyaseti geriye bırakıp şu anda memlekete davasıyla mücadele etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum.