SİYASET 10.01.2022 16:04:00 0
Hüseyin Ayva; “Türkiye hiçbir niteliğe bakmadan döviz getirisi için vatandaşlık veriyor”

Basın toplantısında konuşan Saadet Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Ayva gündemi değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

“Basına büyük görevler düşmektedir”

Tüm zor şartlara rağmen en iyi şekilde görevini yerine getirme çabası içinde olan ulusal ve yerel basındaki çalışanlar, tüm yurdun sesi olmaya dün olduğu gibi bugün de devam etmektedirler. Özgür basının olmadığı ve eleştiri hakkının kullanılmadığı ortamlarda, kamuoyunun demokratik hak ve görevlerini yerine getirmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle basına büyük görevler düşmektedir.

Yerel basının güçlendirilmesi gerekir. Türkiye’de basına ve çok sesliliğe daha çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde, farklı görüş ve düşünceleri objektif şekilde ortaya koyan, tarafsız basının toplumun bilinçlenmesindeki rolü daha kolaylaşır.  Bu vesile ile 10 Ocak 2022 Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

“Afyon’daki ekmek kuyruğu Beştepe’nin penceresinden bile görünüyor”

Millet bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete duygusuna kapılmış durumda. İktidar mensupları sürekli, ekmek için karneler, yağ için kuyruklar yaşanan fi tarihinden örnekler veriyorlar. Şu an ekmek için karne dağıtılmıyor ama, belediyenin ucuz ekmeğinden alabilmek için buz gibi havada bekleyen uzun kuyruklar artık Beştepe’nin penceresinden bile görünüyordur. Bu tablo ülkemiz adına üzücü, iktidar adına utanç vericidir.

Suçlular aranıyor çıldırmış zamlara. Stokçular denilerek günah keçisi bulunuyor. Fırsatçılar denilerek adres şaşırtılıyor. Biz yapmadık demek için tuhaf yorumlar getiriliyor. Biz yapmadık dış güçler yaptı. Biz yapmadık stokçular yaptı. Biz yapmadık zincir marketler yaptı. Peki, elektriğe kim zam yapıyor?  Akaryakıta kim zam yapıyor? Vergilere kim zam yapıyor?

“Türkiye hiçbir niteliğe bakmadan döviz getirisi için vatandaşlık veriyor”

Türk vatandaşlığına kabul şartlarıyla ilgili değişiklik Resmî Gazete’de yayımlandı. Yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığına geçişiyle ilgili en az 500 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiğinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilmesi gerekiyor. Ya da en az 250 bin Amerikan Doları ve karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koydurması lazım. Türk vatandaşlığı için daha çok paraya dayalı şartların bulunması, gözleri en çok tercih edilen ülkelere çevirdi.

Türkiye, vatandaşlık için önemli miktarlarda dolar şartı getirirken, ABD, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin vatandaşlığa kabul şartlarının daha çok niteliğe dayanması dikkat çekiyor. Örneğin, ABD vatandaşlığı için ahlaklı ve iyi karakterli olmak, ABD tarihi ve hükümeti hakkında bilgi sahibi olmak, vatandaşlık, bağlılık yemini için istekli olmak ve İngilizce bilmek gibi şartlar bulunuyor. Aynı şekilde Almanya ise Almanya anayasasına, düzene bağlılık belgesinin imzalanması, yeterli derece Almanca bilinmesi ve Almanya’nın hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak gibi şartları bulunduruyor.

Öte yandan 3’üncü dünya ülkeleri ise vatandaşlık vereceği kişinin niteliğinden çok, parasına bakması dikkat çekiyor. Özellikle Afrika ve Asya ülkeleri kişinin ödeyeceği ücrete ya da yaptığı yatırıma göre her türlü kolaylığı sağlıyor. Onun dışında ise ülkelerinin anayasasına bağlılık, ahlaklı ve iyi karakterli gibi hiçbir şarta bakmıyor. Türkiye’nin de kişinin hiçbir niteliğine bakmadan Türkiye’ye getireceği dövize göre vatandaşlık vermesi 3’üncü dünya ülkelerini hatırlattı.

“AKP vekilleri hep bir ağızdan kömür pahalı doğalgaz ucuz diyor”

Bunlar Türkiye yaşanırken Afyonkarahisar AKP vekilleride hep bir ağızdan kömür alma pahalı, doğalgaz daha ucuz. Diğer bir tanesi doları bir saatte düşürdük diyor. Yetmemiş gibi belediye başkanıda petrol vardı biz 2023 bekliyoruz diyor! Aman ha siz hiçbir sey yapmayın yoksa bu zamların hakkından gelemeyeceğiz. Sormadan edemeyeceğim 2002 yılından bu yana iktidar olan AKP doları 20 Aralık 2021’de,1 saatte 6 TL birden düşür ya o zaman doları 0 SIFIR TL de yapabilir ama ne hikmetse yapmıyor. Buna izin vermeyen dış güçler kimlerdir? Söylesinler de bizde bilelim.