SAĞLIK 28.07.2023 21:53:00 0
RETİNAL YIRTIK VE DELİKLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Retina yırtık ve delikleri otopsi çalışmalarında %2-3’e kadar sıklıkta görülebilen bir durum olup hastalarda tedavisi önemlidir. 

Ani ışık çakması ve uçuşan cisimler görülmesi retinal yırtık ya da delik habercisi olabilir. Göz hastalıkları polikliniklerinde göz bebeğini büyütücü damlalar damlatılması sonucu yapılan detaylı retina muayenesi sonucu rahatlıkla delik ve yırtıklar saptanabilmektedir. 

Eğer saptanan delik ve yırtıklar risk içermiyorsa tedavi edilmeyebilirler. Ancak riskli delik ve yırtıklar acilen retina lazeri ile tedavi edilmelidirler. Eğer tedavide geç kalınırsa bu delik ve yırtıklardan içeri giren göz arkası sıvı retina sinir tabakalarında ayrışmaya neden olarak görme kaybına neden olabilmektedir. 

Eğer hastada ani ışık çakması, uçuşma ve görme kaybı varsa mutlaka retina muayenesi şarttır. Eğer erkenden bu riskli yırtıklar saptanır ve poliklinik şartlarında argon lazeri ile tedavi edilirse hasta büyük bir retina ameliyatından kurtulmuş olacaktır. Ancak geç kalırsa delik ve yırtıktan meydan gelen sinir tabakası ayrışması için retina ameliyatı vitrektomi yapılmaktadır.

Retina ameliyatları olan vitrektomilerde göz arkasında delik ya da yırtıktan retina altına geçen sıvı aspire edilerek yırtık ve delikler lazerlenerek yatıştırılmaktadır. Ameliyat sonunda tampon madde olarak ya silikon yağı ya da C3f8-SF6 isimli özel gazlar göz arkasına verilerek yatıştırılan sinir tabakasının tekrar ayrılmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Eğer silikon verilmişse genellikle 2-3 ay sonra ikinci bir ameliyatla geri alınırken, eğer özel gazlar verilmişse bunlarda yaklaşık 1 ay civarında vücut tarafından emilmektedir.