İsmail Ögeday


Bunlar da ayrı bir terörist

Asgari ücret tespit komisyonu geçtiğimiz günlerde toplanarak, yeni asgari ücret zammı ile ilgili olarak gerekli çalışmalarını yaptı.


Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılacak olan, zam konusunda bizzat açıklamada bulunarak, yeni asgari ücretin net 8506 lira olduğunu ifade etti. Yapılan bu zam inanın asgari ücretli çalışan açısından iyi bir rakam fakat, sizlerinde bildiği gibi söz konusu uygulanacak olan bu zam, ocak ayından itibaren geçerli olacak yani bu şu anlama geliyor henüz çalışanların cebine somut olarak yansımış değil.

 Bunu fırsat bilen çok sayıda işletmeci, market, bakkal, pazarcı esnafı, kısaca kim ne iş ile uğraşıyorsa, hemen Ali Cengiz oyunlarına başladı. Marketler raflardaki etiketlerini değiştirdi, pazarcı etiketleriyle oynama yaptı, komisyoncular ellerini ovuşturmaya başladı, sağlık sektöründe hizmet verenler muayene ücretlerini artırdı, ilaç sektörü deseniz keza öyle,  A dan Z ye kim ne işle uğraşıyorsa bunu fırsata çevirmeye şimdiden başladı.

 Bunu yapanların dağdaki teröristten hiçbir farkı yoktur, bu resmen vatan hainliğidir. Yazık vallahi yazık billahi yazık sözde asgari ücretli enflasyona ezdirilmeyecekti, ama yukarıda dile getirdiğim bu fırsatçılar, bu gıda teröristleri, bu çakallar durumu aynı tas aynı hamam noktasına çevirip tekrar başa döndürdü. Değişen ne oldu ? Hiçbir şey dolar yükseldi desem değil, mazot girdi fiyatları arttı desem yine değil. Peki bu fırsatçılık değil de ne ?

 Allah aşkına, resmen insanların cebine giren üç kuruşta bu çakalların ve fırsatçıların gözü var bu şekilde davrananların Allah belasını versin demekten başka bir şey diyemiyorum. Ya insanda birazcık vicdan olur, size aynısı yapılsa ne düşünürsünüz ? Cebinize üç kuruş girip 50 kuruş çıkınca ne hissedersiniz ? Soruyorum işte bu artık bir domino etkisi gibi toplumun tüm kesimlerini etkiliyor. 

Şu an paramızın değeri resmen pul konumunda,  öyle zaman gelecek ki eğer böyle giderse, bir tomar para verip bir ekmek alacak pozisyona düşeceğiz az kaldı, bu zaman uzak değil hem de yakın da, işte sözüm ona bu kafasına göre zam yapan hainler sayesinde kaçınılmaz son yavaş yavaş yaklaşıyor. Uzak değil. İşte durum böyle olunca Devletimiz asgari ücret zammını 10 bin lira yapsa ne yazar değişen hiçbir şey yok. Makas gittikçe açılıyor. 

Benim buradan tek önerim devletimiz 51 il valiliklerine yetki verecek her ilde ne kadar ne varsa, bakkalı, manavı, kasabı, pazarcısı, marketçisi, fırıncısı, kim nerede ne iş yapıyorsa tek tek fiyatları denetlenecek, fahiş fiyata ürün satan istikrarı bozan kimler varsa esnaflıktan menedilip mallarına el konacak. Ticari yasak getirilecek, ta ki aklı başına gelinceye kadar. Ceza yazılması yeterli değil yediği cezanın parasını çıkarmak için türlü türlü taklalar atıp yine yapacağını yapıyor. 

Bir diğer konu serbest piyasa ekonomisini, sabit piyasa ekonomisine çevirmek en mantıklı olan bence. Serbest piyasa iyi hoş ta bu kadar da fiyat farkı olur mu Allah aşkına ? Aynı ürün örneğin bir yer de 10 lirayken başka bir yerde 20 lira aradaki fiyat farkı yüzde yüz. O Nedenle herkes Allah rızası için elini vicdanına koyup ticaretini ona göre yapsın, insanların, garibanların cebindeki cebine girmeyen 3 kuruşluk zammı hortumlamanın hiçbir anlamı yok. Sevgiyle kalın..