İsmail Ögeday


Kiracılara Allah sabır versin

Son zamanlarda, toplum öylesine zor durumda ki sormayın gitsin. Her gün telefonlarımıza sıkıntılar ve şikâyetler yağıyor…


Örneğin “ev sahibim kiramı ödediğim halde evi boşaltmamı istiyor, ev sahibim kirama fahiş bir şekilde zam yaptı, iş yerimden çıkış verdiler işsizim” gibi neler neler. İnanın serzenişte bulunmakta sonuna kadar haklılar, adam zaten asgari ücretle çalışıyor ve evi kira, 3 tane de çocuk varsa eyvah ki, ne eyvah.

Evi kira dedim de, bu konuya değinmeden içim rahat etmeyecek, ülke genelinde kira fiyatları üzerinden öylesine çakallık yapılıyor ki, öylesine oyunlar oynanıyor ki sormayın gitsin. Allah kiracılara sabır, ev sahiplerine de vicdan versin inşallah.

Devletimiz kira fiyatlarında, en yüksek yüzde 25 zam uygulayabilirsiniz dediği halde, mal sahipleri tabir yerindeyse, resmen ortalıkta at koşturuyor. Evlerini, bırakın yüzde 25 kira artışını yüzde yüz elli yüzde iki yüz gibi zamlarla, akıl almaz rakamlarla kiraya veriyorlar. Bu ne Allah aşkına, hiç mi vidanınız yok?

Bir düşünün, empati yapın, sadece kiralarımı var? Bu kiracıların, mutfak masrafı, elektriği, doğalgazı, suyu, çocukların okul masrafı, ulaşım giderleri neler neler. Mal sahipleri resmen işi fırsata dökmüş, yapılan bu fahiş fiyat artışı, zulümden başka bir şey değil. İnsanlar çeşitli bahaneler üreterek, kiracılarını zor durumda bırakıyorlar.

Eskiden çoğunuz bilirsiniz, “evi boşalt Almanya’dan oğlum gelecek, kızım gelecek” gibi bahanelerle kiracılar evden çıkarılmaya çalışılırdı. Şimdi ise fahiş fiyat artışları yapılarak, kiracılar zor durumda bırakılıyor. Allah aşkına kiracının ödemeyeceği bir rakamı istemek, ne kadar doğru sizce? Duyuyoruz sürekli, öylesine rakamlar talep ediliyor ki, akıl alacak gibi değil, kiracı asgari ücretle çalışıyor, aldığı para belli, 5 bin beş yüz lira, 2+1 normal bir dairede oturuyor, mülk sahibi adam kalkmış maaşının yarısını istiyor.

Yuh be kardeşim! Geriye kalan para ile bu kiracı ne yapacak? Elektriğini mi ödesin, suyunu mu ödesin, mutfak masrafımı yapsın, çocukların okul giderlerini mi karşılasın, ne yapsın? Kiracıyı resmen simide muhtaç hale getirdiniz be. Yazık vallahi yazık, billahi yazık. Allah’tan Hükumet 81 ilde dar gelirli vatandaşları, TOKİ adı altında, konut edindirme projesi başlattı.

Umarım kısa zamanda biter ve gerçek ihtiyaç sahibi insanlar, bu sayede en azından ev sahibi olur. Önümüzde kış mevsimi var, benim evim var Allah herkese versin. Benim buradan, ev sahiplerinden tek ricam, Allah rızası için vicdanlı davransınlar.

Hak ettikleri rakamlar neyse, o rakamları istesinler kiracılarından, yoksa o aldıkları paraların, yemin ediyorum hiç bir hayrını göremezler, neden diyecek olursanız çünkü, şahidim kiracılar verdikleri o paraları içlerinden bin ah ederek veriyorlar . Ne demişler “alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste” Sevgiyle kalın…