İsmail Ögeday


Sokak Köpekleri

Geçtiğimiz 4 Ekim tarihinde Dünya Hayvan Hakları günüydü…


Çok sayıda hayvansever ve hayvan hakları savunucusu, süslü ve güzel mesajlar yayınladı. Hatta buna bazı bürokratları da ekleyebiliriz.

Evet canlı olarak Allah’ın yarattığı her canlının, dünya üzerinde yaşamaya elbette ki hakkı var ve bu itibarla da, yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz ona da eyvallah. Ama son dönemlerde, sokak köpekleri ile alakalı olarak, vatandaşlar, kadınlar, okula giden çocuklarımız çok sıkıntılı zamanlar yaşıyor.

Ülke genelinde hemen hemen her gün, televizyonlarda yayınlanan haberlerde, bir köpek saldırısı ile karşılaşmamak elden değil. Biraz önce söyledik ya, evet onların da yaşamaya hakkı var diye, ama şehrin dal göbeğinde de değil herhalde, çok sayıda ilde ve şehirde, şehrin meydanında, şehrin önemli noktalarında adeta bu başıboş köpekle, koyun sürüsü gibi ortalıkta cirit atıyor.

 Yatıyor kalkıyor. Gıda işi ile uğraşan çok sayıda esnafların, dükkanlarının önü kedi ve köpeklerden geçilmiyor. Belki bazıları için bu sorun teşkil etmeyebilir ama, çok sayıda kadınımızı, kızımızı, okula giden çocuğumuzu, bu sokak köpekleri resmen tehdit ediyor.

Ve maalesef bu soruna ne hükümetimiz ne de bulunduğumuz ortamdaki yetkililer hala bir çözüm bulmuş değil ve bulamadı da. Defalarca şikayetler, dilekçeler, gerekli mercilere sorunlar bildiriliyor fakat onlar da şikâyete konu köpeği bulunduğu yerden alıp, kısırlaştırıp, yine aynı ortama bırakıyorlar.

Bu çözüm değil, çok sayıda ilde hayvan barınakları yapılmasına rağmen, bir türlü buralarda bir düzen bir nizam çerçevesinde hizmet veremiyor. Gerekçe olarakta hayvan barınaklarının yetersiz olduğu söyleniyor, öte yandan hayvan hakları savunucuları da işin içerisine dahil olunca, işte o zaman işin içerisinden çıkılamayacak bir durum ortaya çıkıyor.

Ülkemizde aslına bakarsanız, yüzlerce hatta binlerce restoran ve gıda işi ile uğraşan, firmalar var. Özellikle turizm bölgelerindeki otellerden atılan yemek artıkları toplansa, yine aynı şekilde sokaklardaki başıboş köpekler de toplanıp, civardaki en yakın hayvan barınağına götürülüp, bu söz konusu toplanan yemek artıklarından, toplanan o sokak köpeklerine verilse, aslında sorun tamamen çözülecek, ama maalesef bunu bir türlü hayata geçiremediler, belki de sırf yabancı şirketler, köpek maması üreten firmaların da, aslında bu durum işine mi geliyor ne ? anlamış değilim.

 İşte o söz konusu barınaklarda bakıcılar ve veterinerler eşliğinde, bu hayvanlara sahip çıkılırsa çok isabetli ve güzel olur. Yine bir başka konu, evlerden çöplere atılan ekmekler, gıda fazlalıkları belediyeler vasıtasıyla toplanıp, bu barınaklara verilebilir mi? Elbette ki verilebilir. Böylelikle hem israfın önüne geçilmiş olur hem de sokak köpeklerinin karnı doymuş olur.

 Bizler hiçbir zaman bu sokak köpekleri öldürülsün demiyoruz, demedik te. Ama onların yaşaması gereken alanlar sokaklar değil. O nedenle çok sayıda insan, çocuk çoluk kadın ve kızlarımız, sokak köpeklerinin fobisi ile baş başa kalıyor. Önümüzde kış mevsimi var ve yaklaşıyor. Nasıl ki insanların sıcak bir yuvaya eve ve bakıma ihtiyacı varsa onların da sıcak bir yuvaya ve eve bakıma ihtiyacı var. Suç onlarda değil onlara sahip çıkmayan bizlerde. Sevgiyle kalın…