Dilek Tür


Yetkililer harekete geçmeli!

Dolar, zam, faiz, enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve kur son günlerin en popüler kelimeleri…


Son günlerin en popüler kelimeleri arasında dolar, zam, faiz enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve kur yer alıyor hemen hepimiz günde en az birkaç kez sarf ediyoruz bu kelimeleri…

Hele ki zamlar sıralama ile bitirmek mümkün değil. Tabi zam denince zincir marketleri ilk sıraya almamak, fahiş fiyat artışını ön safta tutmamak olmaz.

***

Sevgili okurlar sizlerinde bildiği üzere asgari ücret %50,54 seviyesinde artırılarak 4 bin 253 TL oldu. Oldu olmasına da zincir marketler boş durmadı, çalıştırdığı personelin zamlı maaşını vermeden vatandaşın cebine yüklendi.

Geçenlerde sosyal medyada malum zincir marketlerle ilgili bir benzetmeye rastladım açıkçası hem güldürdü hem düşündürdü…

‘Üç harfli marketler’   :)

Çok manidar değil mi? Zengin Türkçe’mizin güzel deyimlerinden ‘cin çarpmışa dönmek’ adeta bu marketlerle özdeşleşti. İşin özü bu aralar bu malum marketlere uğrayan vatandaş cin çarpmışa dönüyor!

***

Ülke çapında stokçulara ve fahiş fiyat artışına karşı büyük mücadele sarf ediliyor. Durdurulabildiler mi ya da duracaklar mı muamma.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği açıklama yüreklerimize bir nebze olsun su serpti. Başkan Erdoğan, bütçe görüşmelerinin hemen ardından yasal düzenleme ile stokçuların üzerine ciddi manada gidileceğini ifade ederek “Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır. Bunun adı ihtikardır (vurgunculuk)” şeklinde stokçuları sert bir dille uyardı.

***

Lakin bu zincir marketleri durdurmak mümkün görünmüyor. Hemen her gün marketten çıkarken alışveriş yaparken yine mi zam geldi, bu da mı pahalandı, cümlelerine sıkça rastlıyoruz.

Yerel bazda bu tabloya baktığımızda üç harfli marketlerin yanına bir de yerel firmaları ekleyelim ki haksızlık olmasın. Aynı üründe hemen her gün fiyat değişikliği söz konusu.

Zaman zaman Afyonkarahisar Belediyesi’ne bağlı Zabıta Birimi denetimler gerçekleştiriyor elbette. Görünen o ki bu denetimler yeterli değil.

Kaldı ki fahiş fiyat artışı denetimleri için Ticaret İl Müdürlüğü’ne büyük görev düşüyor. Marketlerde fahiş fiyat, gıdanın reyon fiyatı ile kasa çıkış fiyatı arasındaki uygunluğu, etiket ve reyon-kasa fiyat çıkışı, fiyat etiketleri bulunmayan ürünler, reyon ve kasa fiyatları farklı olan tüm ürünler titizlikle denetlenmeli.

Denetleme yapılıyor ise sıklaştırılmalı, asgari ücretli daha zammını alamadan zam yapanlar cezasını bulmalı.

***

İşin açıkçası bu noktada sitem edeceğim… Bakanlıklara bağlı il müdürleride elbette marketten alışveriş yapıyordur. Peki Afyonkarahisar’daki fahiş fiyat artışlarını sadece bizler mi görüyoruz?

Tabii ki bu sadece Afyonkarahisar’a özgü değildir. Lakin yapılan yanlışı düzeltmek için önce bulunduğumuz noktadan başlamalıyız kanısındayım.

Afyonkarahisar Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer Bey’e burada çok iş düşüyor. Hemen her gün çoğu ilde Ticaret İl Müdürlükleri’nin fahiş fiyat artışına yönelik denetimlerine ana haberlerde sıkça rastlıyoruz. Sormak istiyorum Afyonkarahisar’da bu denetimler yapılıyor mu? Yapılıyor ise hangi sıklıkla? Fahiş fiyat artışı uygulayan ve haksız kazanç sağlayan bu marketler hak ettiği cezayı alıyor mu?

Sayın Müdür lütfen Afyonkarahisar’daki fahiş fiyat artışlarına bir an önce el atın!

İlaveten bu haksızlığı yapan firmaları ifşa edin..!

***

Fahiş fiyatlara dur demek konusunda vatandaşa da büyük görev düşüyor. Vatandaşın yapabilecekleri de var elbette. Öncelikle duyarlı olmak. Sonrasında yetkilileri harekete geçirmek.

Nasıl mı?

İlk olarak fahiş fiyat artışı ile karşılaşan her vatandaş ALO 175’i arayarak bizzat şikayetlerini iletebilirler.

İlaveten T.C Ticaret Bakanlığı’nın vatandaşların haksız fiyat artışlarını daha kolay ve hızlı bir şekilde şikâyet edebileceği bir uygulaması mevcut. Haksız Fiyat Artışı (HFA) Şikâyet Bildirimi Mobil Uygulaması. Bu uygulamayı telefonlarınıza kolaylıkla indirebilir. Anında şikâyette bulunabilirsiniz.

***

Bu duyarlılık bilinci oluşmaz, vatandaş umursamaz, yetkililer harekete geçmez ise üç harfli marketler bizleri daha çok çarpar gibi görünüyor.

Kalın sağlıcakla…